Szállások Ždiar


Winter Summer Resort

Hotel

map
A ház található tipikus lábánál, Ždiar a gyönyörű táj Bélai-Tátra, hogy soha nem felejti   >>>  

VASKO**

Panzió

map
Ždiar község a Bélai Tátra lábánál fekszik, amely a maga domináns megjelenésével már az   >>>  

Ždiaranka**

Panzió

map

Chaty Winter & Summer

Ház

map
Penzión Enrico**
Panzió

map
Vrbov – 30 km (20% kedvezmény jár minden vendégünknek) Aquacity Poprad (Poprád) – 35 km (15%   >>>  

Pension Patrik
Panzió

We offer to our customers two-beds and three- beds rooms and apartments with TV and sat., fridge,   >>>  

penzion Aja
Panzió

KÓZPONTJÁBAN TALÁLHÁTÓ ZDIAR A MÁGAS-TÁTRA ÉSZAKI RÉSZÉN A LENGYEL HATÁR KÓZELÉBEN   >>>  

Bachledka Szálloda*** Strachan – Hagyomány, minőség és családias légkör. 12 éves   >>>  

Accommodation: 2 rooms - each room included 4 beds, bathroom with shower and toilet, kitchen with   >>>  

Penzion
Panzió

A vendégház egy csendes hegyi faluban Zdiar jó megközelíthetőség. Ez három részből áll. A   >>>  

Private Nemešany található egyik legszebb régiójában Szlovákiában, a festői Zdiar. Hostel   >>>  

Penzión Soňa
Panzió

Privat Cyprian
Panzió

map
Ha aktív pihenésre vágynak és az új tapasztalatokat, nyaralás Zdiar a legjobb   >>>  

Penzion Tatry
Panzió

map
Apartmán č.1
Panzió

map
Családi panzió jellemző Goral Ždiar. Várja a látogatókat egyedülálló kilátás nyílik a   >>>  

Penzion Strachan **
Panzió

map
STRACHAN PANZIÓ - ZDIAR - Slovakia Keresi a megfelelő helyet az üdülésre és a pihenés   >>>  

Privat Bellevue
Panzió

map
If you decided to spend your holiday in this exceptional village, we offer you to stay in newly   >>>  

Nyújtunk szállást, konyha és egyéb kiegészítő szolgáltatások. Érdemes megkóstolni a   >>>  Ždiar - Általános információk

Ždiar (magyarul Zsgyár vagy Zár) egy nagyjából 1300 fős község Szlovákiában, a Tátrai régióban. Földrajzilag a Bélai-havasok északi és a Szepesi-Magura nyugati lejtőjén, mintegy 900 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el a település a Ždiar-völgy kellős közepén. A térség központja, Poprád, 34 kilométernyire fekszik délnyugatra. Ždiar műemléki védettséget élvez egyedülálló, hagyományőrző kultúrájáért.

Ždiar történelme

A vidéket először 1282-ben említik Stragar néven, ekkor még nem beszélhetünk állandó jellegű településről, az itt lakók pásztorkodással, szénégetéssel foglalkoztak. Először 1590-ben említik településként, majd a 17-18. században a falu lassan gyarapodni kezdett. 1693-ban egy kápolnát, 1712-ben már templomot is emeltek itt a helyiek. 1773-ban, már a mai nevén, Zdyar-ként szerepel egy oklevélben. Érdekesség, hogy az idetelepülő családok, emberek nem sorban, hanem elszórtan, rendezetlenül kezdték el felépíteni házaikat. A 19. századig megmaradt a település viszonylagos elszigeteltsége, azonban a század vége felé elkezdett betörni az idegenforgalom. A település lakói, a változás szelének engedve, felhagytak egykori foglalkozásaikkal, s a turizmusból származó bevételekre kezdtek el összpontosítani. A trianoni békeszerződéssel előbb Csehszlovákiához, majd 1993-tól a független Szlovákiához került. 1918-ban és 1938-ban rövid időre elfoglalták a falucskát a lengyelek. A lengyel határ közelségéből is adódóan ma is sok lengyel lakja Ždiart, akik szépen ápolják a gorál tradíciókat.

Ždiar nevezetességei, látnivalói

Ždiar ma népszerű üdülőközpont, ahová azonban nemcsak sportolni és kirándulni járnak az emberek. A falu templomát Szűz Mária tiszteletére emelték, 1831-ben nyerte el mai formáját. a falu határában található a Pospády-telepen a Hohenlohe-család egykori vadászkastélya, amely jó állapotban maradt meg, érdemes meglátogatni. A falu színesre festett házai egyedülálló látványt nyújtanak, elszórt elhelyezkedésükkel, olyan, mintha a közeli hegyoldalból húsvéti tojásokat gurítottak volna le. Különösen ünnepnapokon bolydul fel a falu élete, ekkor a helyiek ünneplőbe öltöznek, s egy kis időre „előveszik” régi foglalkozásaikat – már csak az idegenforgalom érdekéért is –s népzenére táncolnak, énekelnek, emlékezetes élményt nyújtva az idelátogatóknak. A helyi múzeumban tömör formában is megtekinthetjük ugyanezt. Nyáron a kirándulók, télen a téli sportok szerelmesei veszik birtokban Ždiart. Számos sípálya várja a turistákat, a térség katlan jellege miatt sokszor még áprilisban is jó minőségű havas pályákat találhatunk itt. A sípályák lankás jellege miatt a kezdőknek kitűnő lehetőség gyakorlásra.

Szálláshelyek, szállások Ždiar területén

A faluban rengeteg kisebb-nagyobb panzió található, sőt egy-két nagyobb szálloda is. A minőségre nem lehet panaszunk, s az árak sem túl magasak. Érdekesség, hogy néhány szállás a hátsó udvarát sípályává alakította, így a szállásunkból egyből a terepen találhatjuk magunkat. A helyiek kizárólag az idegenforgalomból élnek, folyamatosan fejlesztenek, sok létesítmény Ausztriában is megállná a helyét.

Kellemes időtöltést kívánunk Ždiarban!

Szállás Keresés

Szűkítés
       

A szállás típusa:


Szállások a közelben
       

Távolság


Booking.com
Autópálya, Autópályadíj-kalkulátor Horvátország