Szállások Pribilina


Chata Ľubka

Apartman

Hotel Mier ** Račkova dolina

Hotel

map
Hotel Mier ** Račkova dolina


Pribylina - Általános információk

Pribylina (magyarul Pribilina) egy 1400 fős szlovák település a Liptói régióban. Földrajzi helyzetét tekintve a Liptói-havasok lábánál fekszik, ott ahol a Racskó-patak a Béla-patakkal összefolyik, mintegy 765 méteres tengerszintfeletti magasságon. A térség központja, Liptószentmiklós, 15 kilométernyire nyugatra fekszik. Pribylina közúton remekül megközelíthető.

Pribylina történelme

A település mai területén valószínűleg már bronz- és a vaskorban is éltek az erre utaló régészeti feltárások szerint. Először 1286-ban Perbenye néven említik a falucskát az okiratok. Az akkori falu, feltehetően a Béla-patakhoz közelebb jött létre, azonban a folyamatos áradások miatt végül a valamivel magasabban fekvő mai helyére került. Ekkor a falu tulajdonosai a Pongráczok. A 15. században keletről érkező pásztorok települnek le a Pribylinán, ez jelentősen megemelte a település népességét. Az 1682-ben elpusztított Boldva községet Pribylina lakói segítségével népesítették be újra. Harcoltak itt a kurucok és a császáriak is egymással, s az 1848-49-es szabadságharcban a település lakói közül sokan részt is vettek. Ebben az időben a helyiek főleg növénytermesztéssel, s állattenyésztéssel foglalkoztak, s sokan közülük kőművesként működtek közre a 19. század végi Budapest kiépítésében. Egykor savanyúvíz-forrással is rendelkezett a község. Az I. világháború után Csehszlovákiához, majd 1993-tól a független Szlovákiához került a település.

Pribylina nevezetességei, látnivalói

A község egyik legfőbb látnivalója a falumúzeuma (skanzenje), amely a liptói táj hagyományait, értékeit őrzi. A skanzen jellegzetes fehér falait már messziről kiszúrja az ember. Amint beléptünk, egy teljesen más világba csöppenünk. Itt találhatóak a Szentmáriai-víztározó által elárasztott 11 falu értékei, emlékei. A falak között helyet kapott a módosabb és a szegényebb gazdák korabeli lakóházai, berendezésekkel együtt, csakúgy, mint a falusi iskola és tanítólak is. Nemesi kúriát és gótikus templomot is költöztettek ide, s építettek újjá itt. Az egész elrendezés a 19. századi liptói települések szerkezetére emlékeztet. Pribylinán két templom is meglátogatható, a római katolikus Szent Katalin-templom 1910-ben épült, az evangélikus templom pedig 1901-02-ben. A település kiindulópontnak is tökéletes, ha túrázni szeretnénk a környéken. Innen mászhatjuk meg a legkönnyebben a 2080 méter magas Rohácsot, s tehetünk meg egy hosszú és nehéz sziklatúrát a Liptói-havasok gerincén (1800-2200 méter magasan). Utunk során több helyről is remek kilátás tárul elénk.

Pribylina szálláshelyek - szállások Pribilina területén

Pribylina, kis település lévén nem rendelkezik nagy, sokcsillagos szállodákkal, ám ez ne szegje a kedvünket. A település ugyanis számtalan kisebb, de otthonos panzióval, szállóval esetleg apartmanházzal várja azokat, akik úgy döntenek, hogy itt szeretnének hosszabb időt eltölteni a szabadidejükből. A környezet csodaszép, így semmi sem zavarhatja a pihenésünket.

Kellemes időtöltést kívánunk Pribylinán!

Szállás Keresés

Szűkítés
       

A szállás típusa:


Szállások a közelben
       

Távolság


Autópálya, Autópályadíj-kalkulátor Horvátország