Szállások Nyitra


Penzion U Krba

Panzió

map
Penzion U Krba


Nyitra - Általános információk

Nyitra (szlovákul Nitra) egy 79 ezer fős szlovák város a Nyitramenti régióban, jelentős ipari, mezőgazdasági és művelődési központ. Földrajzát tekintve a Nyitra-folyó keresztülfolyik rajta, északról hegyek határolják, délről pedig végeláthatatlan sík vidékek, a város mintegy 150 méteres tengerszintfeletti magasságban fekszik. Autóval és vonattal is remekül megközelíthető.

Nyitra történelme

Nyitra mai terület már évezredekkel korábban is lakott volt, az első állandó települések a Kr. u. első évszázadokban, a római korban jöhetett létre. Kedvező fekvése miatt sokszor települtek ide az emberek, azonban a síkvidék felül igen védtelen is volt a város a támadókkal szemben. A 9. században szláv központ volt, 880-ban már püspöke is volt a településnek, ezt az intézményt az Árpádok 1113-ban fel is újították. A tatárjárás alatt nem tudták bevenni a várát, majd 1248-ban szabad királyi város lett. Az egykori királyi vár 1288-ban a püspökség tulajdonába került, ez valamelyest meg is akasztotta a fejlődést. A következő évszázadokban sokszor dúlták fel a várost ilyen-olyan indokokkal, de a vár és a püspöki palota mindig újjáépült. A török időkben a város állta az ostromokat, 1663-ban azonban rövid időre elfoglalták. A 18. század elején a külső védműveket leromboltatták. Az 1848-49-es szabadságharc után a város fejlődésnek indult, s növekedett lakosságszáma is. Az I. világháború után Nyitra Csehszlovákiához került, a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett, de viszonylag hamar sikerült újjáépíteni. 1993-tól Szlovákiához tartozik.

Nyitra látnivalói, nevezetességei

Nyitra legfőbb látványossága a vára. A nyitrai vár tulajdonképpen egy egyházi épületegyüttes, amely a város felett uralja a látképet. A várdombon feltehetően már a 11. században is állhatott templom, azonban ennek már a nyomai is alig láthatóak. a 12. században épült román stílusú Szent Emmeramus-templom a legrégibb, mellé még két templom is épült. A 14. században Csák Máté pusztításai után emeltek fel egy gótikus stílusú templomot, ez az ún. felső templom. A nagyobb alsó templomot 1640-ben építették barokk stílusban, legutóbbi átalakításakor a püspöki palotát is barokkosították. Az impozáns várkapun kilépve a műemléki védelem alatt álló Felsővárosba érünk. Az itt található vármegyeházát eredetileg a 18. században barokk stílusban építették meg, azonban a 20. század elején szecessziós stílusjegyeket is kapott. Ma a Művészeti Iskola és a Nyitrai Galéria is a falai között kapott helyet. A közelben található a ferencesek temploma és kolostora, amelyet szintén barokk stílusban építettek fel még a 17. században. Az Alsóváros kiemelkedő épületegyüttese a piaristák barokk temploma és kolostora, nem érdemes kihagyni a túránkból. A nyitrai környék elsőrangú kirándulóhelye a Zobor-hegy (588 méter) és a Zsibrica (618 méter), amelyeken nagyszerű kilátás, s gyönyörű táj vár minket.

Nyitrai szálláshelyek - szállások Nitra területén

Nyitra Szlovákia egyik legnagyobb, legnépesebb városa így a szálláslehetőségek valóságos tárháza nyílik meg előttünk. Sokcsillagos szállodáktól kezdve a kisebb panziókon keresztül egészen a hostelekig mindent megtalálhatunk itt a városban, egyedül csak a pénztárcánk szabhat határt a lehetőségeinknek. A kényelem és a pihenés garantált.

Kellemes időtöltést Nyitrán!

Szállás Keresés

Szűkítés
       

A szállás típusa:


Szállások a közelben
       

Távolság


Autópálya, Autópályadíj-kalkulátor Horvátország